Waar kun je een GSM telefoon gebruiken?

GSM telefoons zenden hun signalen via radiogolven. Om ervoor te zorgen dat de toestellen die in het bereik van GSM masten komen allemaal kunnen bellen en gebeld worden hebben de telecomproviders afspraken gemaakt over welke frequenties er gebruikt worden. Zo kun je met een KPN toestel en een KPN simkaart wel via een Vodafone mast bellen.

In Europa werd in 1997 de eerste dual band frequentie ingevoerd, dat zorgde voor een betere geluidskwaliteit tijdens de gesprekken. In Europa staat de frequentie van Dual band op 900/1800 MHz. De afspraak in Europa is dat elke provider zich hieraan houdt zodat Europeanen over al kunnen bellen.

Wereldwijd worden er vier frequenties gebruikt, 850,900, 1800 en 1900 MHz. Als een toestel geschikt is om op alle vier te bellen is het een quadband toestel. Is het echter niet geschikt voor Noord Amerika, die een afwijkende frequentie gebruiken dan heet het een tribandtoestel. Ondersteunt het toestel slechts twee frequenties dan is die telefoon een zogenaamde dualband.

In Nederland zijn vijf partijen in het bezit van een licentie voor het gebruik van GSM-frequenties. GSM 900 is verdeeld tussen KPN en Vodafone. De providers mogen daar gebruik van maken zonder dat ze de Nederlandse overheid er iets voor hoeven te betalen. Dit is omdat zij de eerste providers waren in Nederland. Er zijn met enige regelmaat veilingen in frequenties. De laatste veiling die gehouden is ging over de frequenties voor de vierde generatie, (4G) internet. Deze worden door providers gebruik bijvoorbeeld voor het Sim Only Onbeperkt Internet te kunnen leveren bij de mensen op hun telefoon. Natuurlijk wordt internet steeds belangrijker en het is prettig om een flinke bundel te hebben waar ook de snelheid dik van in orde is. Met 4G lukt dat zeker.

De meeste toestellen die nieuw op de markt komen zijn geschikt om op alle vier de banden, dus wereldwijd te gebruiken. Tenzij het gaat om budget toestellen zoals die uit een prepaid pakket bijvoorbeeld. Dat zijn vaak dual band toestellen specifiek geproduceerd voor een regio in de wereld.